Despre Terapia PSIHO-CORPORALA
De vorba cu psiholog Anca Tiurean, despre Terapia Psiho- Corporala si despre un eveniment pe aceasta tema in care ii vom avea in Timisoara pe John Heath si Jamie McDowel, doi terapeuti britanici cu experienta – formatori si supervizori in analiza tranzactionala:
Am făcut cunoștință cu acest tip de psihoterapie acum mulți ani, încă din perioada studenției și mereu a fost prezentată fie prea ezoteric, fie prea medical. Însă anul trecut, supervizorul meu principal John Heath, TSTA din Marea Britanie m-a introdus în terapia psiho-corporală sau „body work” la un alt nivel, mai profesional și mai bine documentat, prin munca lui clinică și prin cea de cercetare realizată de-a lungul timpului de Wilhelm Reich, Alexander Lowen, Stephen Johnson și mulți alții. Acum putem cunoaște și opera cu cele cinci tipuri de defense psihologice vizibile la nivelul corpului prin senzații proprioceptive, tensiuni musculare și mișcări (gestică, mimică, vorbire, comportament)
– defensa oculară sau schizoidă: prima formă de apărare a bebelușului vis-a-vis de orice este perceput ca ostil este să își mute privirea, deoarece creierul lui nu are capacitatea de a percepe constanța obiectului și i se pare că ceea ce nu vede nu există sau a dispărut. Mișcările oculare constituie așadar cea mai timpurie graniță psihologică reală între sine și celălalt.
– defensa orală sau verbală: o a doua formă de apărare a bebelușului este cererea de a fi văzut și hrănit, o cerere realizată prin strigăt. Această chemare se realizează cu ajutorul gurii și a gâtului (corzile vocale), motiv pentru care anumite blocaje psihologice la nivel de cerere și exprimare a propriilor nevoi pot fi abordate în terapia corporală prin eliberarea canalului oral: deschiderea gâtului prin respirație conștientă, relaxarea musculară a mandibulei, operarea cu aerul și sunetele, etc.
– defensa psihopatică sau toracică: este vorba de „a ține piept” greutăților, de a nu te lăsa doborât. Mereu plini de aer pentru a menține pieptul gonflat sau mereu goliți de aer ca în starea deprimată pentru a menține în interior o durere sufletească neexprimată, conferă corpului o postură aparte care constituie un bun punct de plecare în practica psihoterapeutică.
– defensa masochistică sau abdominală: se vede la nivelul centurii, fie ca o încordare, fie ca o stratificare a mai multor „acoperăminte” menite a conține și depozita resurse utile nevoilor celorlalți. Ca un luptător de sumo, corpul este în întregime pregătit să îndure timpuri dificile repetabile și să ridice greutăți care necesită o mobilizare a tuturor resurselor personale, ca întreg.
– defensa sexuală sau rigidă: se caracterizează prin suprimarea, ascunderea sau din contră afișarea ostentativă a propriei sexualități, prin aceasta ascunzând propria vulnerabilitate și fragilitate emoțională.
Pornind de la presupoziția că minea și corpul sunt aspecte ale unui singur sistem viu și că au importanță egală, noi în ședința de psihoterapie acordăm atenție sporită manifestărilor corporale. Pentru ca aceste proceduri să își atingă scopul și potențialul terapeutic, le vom aborda numai într-un cadru contractual. Asta înseamnă că ceea ce facem are loc în colaborare cu clientul și numai cu consimțământul acestuia.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, aveți oportunitatea de a participa la finele lunii mai 2017 într-un atelier de două zile și o seară în care să explorați teoria și aplicațiile terapiei corporale, într-un program realizat și facilitat de doi terapeuți britanici cu experiență, John Heath și Jamie McDowel, supervizori și formatori în analiză tranzacțională. Evenimentul are loc în cursul săptămânii și este destinat în special psihoterapeuților și studenților la psihologie sau psihoterapie. Activitatea va fi personalizată, va cuprinde momente demonstrative și muncă experiențială de grup și fragmente importante și interesante de teorie. Informații suplimentare veți primi dacă scrieți un mesaj pe adresa colegei și colaboratoarei mele, cristina.pop@asociatiapropsiho.ro sau o contactați la telefon 0724320232. Voi participa la rândul meu și mă bucur foarte mult de faptul că s-au înscris deja și colegi profesioniști pe care îi îndrăgesc. Mă încântă însă în special felul de-a fi și de a preda al lui John Heath, supervizorul meu principal și un formator extraordinar.
Mai multe informatii despre Psih. Anca Tiurean : www.ghidulmedical.com/tiureanancacornelia