Coronarografia – standardul de aur pentru explorarea bolii coronariene

Articol de specialitate al Clinicii de Cardiologie Cardiotim
Coronarografia (angiocoronarografia) este o procedura diagnostica ce utilizeaza razele X si o substanta de contrast in vederea vizualizarii anatomiei arterelor coronare si a eventualelor leziuni (stenoze, ocluzii) produse prin depunerea de grasimi la nivelul peretilor acestora. Reprezinta standardul de aur pentru explorarea bolii coronariene si aduce informatii decisive despre tratamentul necesar ulterior (medicamentos, interventional sau chirurgical).
Coronarografia se efectueaza in laboratorul de cateterism cardiac, special conceput, dotat cu un aparat de radioscopie mobil, o masa speciala mobila, sistem de vizualizare si inregistrare a datelor, respectiv cu alte aparate si instrumente necesare in timpul procedurii.
Coronarografia se efectueaza sub anestezie locala. In timpul procedurii pacientul ramane constient si poate comunica cu medicul. Dupa realizarea anesteziei locale, medicul va efectua o mica incizie (milimetrica) la nivel inghinal (plica coapsei) sau la nivelul incheieturii mainii (in functie de abordul ales, artera femurala in primul caz, respectiv artera radiala). Pasul urmator este reprezentat de introducerea unui tub gol (teaca arteriala) in artera aleasa ca abord, prin care medicul introduce, in mai multe etape, ghiduri si catetere (sonde, tuburi subtiri), cu care se avanseaza pana la originea arterelor coronare. Ulterior, prin intermediul acestor catetere se injecteaza substanta de contrast, care realizeaza opacifierea arterelor coronare si, respectiv, o buna vizualizare a fluxului sangvin in dinamica prin acestea la expunerea cu raze X. La injectarea substantei de contrast puteti resimti o senzatie de caldura. Imaginile se vizualizeaza pe un ecran si se stocheaza in format digital, putand fi ulterior revazute si prelucrate.
Dupa realizarea coronarografiei diagnostice medicul va va comunica rezultatul si va va informa asupra tratamentului corespunzator. Acesta poate consta in tratament medicamentos, in realizarea unei angioplastii, cel mai frecvent cu plasarea unuia sau mai multor stenturi, sau poate fi necesar tratamentul chirurgical de by-pass coronarian.
In mod obisnuit, realizarea unei coronarografii diagnostice dureaza 20-40 de minute.
Pentru mai multe informatii accesati si: Coronarografia – Cardiotim
Articol de specialitate scris de echipa Spitalului de Cardiologie Cardiotim Timisoara. Date contact – Informatii – Echipa Cardiotim: http://www.ghidulmedical.com/ro/tm/cardiotim/